Opakowanie prozniowe

Każdego roku w Polsce są marnowane, zarówno przez sklepy, kiedy oraz osoby prywatne, setki ton żywności. Każda rodzina wyrzuca żywność za około pięćdziesiąt złotych. Jedynym wyjściem jest pakowanie próżniowe żywności.

http://erp.polkas.pl/co-to-jest-system-klasy-erp/

Koszt zakupu maszyny do próżniowego pakowania żywności, wynosi od kilkudziesięciu do około półtora, czy dwóch tysięcy, w relacje od producenta i wielkości, które posiada. Wydatek poniesiony na zakup, dość szybko się zwróci, ze względu na to, że będziemy płacić mniej jedzenia. Urządzenie stanowi szczególnie łagodne w obsłudze. Cały proces polega na połączeniu jednej strony folii, następnie należy dać produkt, po czym następuje zgrzanie z kolejnej części, z jednoczesnym odsysaniem poleca przez pompy zamknięte w maszynie. W obecny system folia idealnie dochodzi do pakowanego produktu, także istnieje on hermetycznie zamknięty. Pakowanie próżniowe zezwala na częste przedłużenie przydatności do spożycia, w współzależności od produktów, z trzech do pięciu razy, i kładąc ją w lodówce lub zamrażalce jeszcze dłużej. Takie pakowanie żywności, jest doskonałym sposobem na wszelkiego typu biwaki, gdzie nie ma dostępu do lodówki, lub jest on niski. Dzięki tej technologii, żywność długo zachowuje świeżość, i jej styl oraz dodatek, czy wartości odżywcze, również się nie zmieniają. Jedzenie zachowuje odpowiednią wilgotność, i trzymane w zamrażalniku, nie ulega zmarzlinie. Pakowanie próżniowe, chroni przed bakteriami i pleśnią, jednak należy mieć, aby przed dotknięciem danego do zapakowania produktu, umyć dokładnie ręce, lub nałożyć rękawiczki, aby zapobiec przedostaniu się drobnoustrojów na jedzenie. Technologia ta oraz pozwala, na ograniczenie czasu marynowania mięsa do ok. dwudziestu minut, istnieje więc trudna oszczędność czasu, i osiągnie szybko przygotować potrawę, jak np. zjawią się niespodziewani goście. Pakować można dosłownie wszystko: ryby czyste i wędzone, mięso, gotowe dania, itp.